Navigation Bar

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

No5


Δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάτι πιο αντιπροσωπευτικό για να ξεκινήσω την σειρά αυτή από το πιο διάσημο άρωμα στον κόσμο (το οποίο όπως υπολογίζεται πουλάει 1 μπουκάλι κάθε λεπτό!). Θα μπορούσα να γράφω σελίδες ολόκληρες όχι μόνο για το ίδιο αλλά και για την ιστορία πίσω του και γι’αυτό αν μακρηγορήσω συγχωρέστε με, θα σας πω ενδιαφέροντα πράγματα. 

Το άρωμα δημιουργήθηκε το 1921 από τον Ernest Beaux. Αυτός δημιούργησε 10 διαφορετικά αρώματα που όλα είχαν την ίδια βάση (τριαντάφυλλο, γιασεμί και αλδεΰδες) αλλά διαφορετικές συστάσεις και αρίθμησε τα μπουκάλια 1 έως 5 και 20 έως 24. Τελικά η σχεδιάστρια διάλεξε το πέμπτο δείγμα, ένα συνδυασμό αδύνατο να αποκωδικοποιηθεί αφού αποτελείται από 80 μυρωδιές! Μάλιστα το γιασεμί που χρησιμοποιείται (1000 ολόκληρα λουλούδια για 30 μόνο ml αρώματος) καλλιεργείται σε μία μοναδική φάρμα στο Grasse από 5 γενιές της ίδιας οικογένειας. 

Το μπουκάλι είναι και αυτό από μόνο του ένα δημιούργημα αφού δεν ήταν σαν τα περίπλοκα της εποχής αλλά το πρώτο με αυστηρές και ίσιες γραμμές, απολύτως ανάλογο με το στυλ του οίκου. Βέβαια ενώ το μπουκάλι είναι σχεδόν ίδιο από το 1921, το κούμπωμα έχει αλλάξει περίπου 10 φορές μέχρι να έρθει στη σημερινή του μορφή. Σε κάθε περίπτωση λέγεται πως η έμπνευση της Coco για το μπουκάλι προήλθε από τα μπουκάλια του ουίσκι που έπινε ο αγαπημένος της Boy (τι έρωτας και αυτός).
 Όταν, λοιπόν, το Νο 5 ήταν πλέον έτοιμο η Chanel δεν το πούλησε αλλά σαν πανούργα επιχειρηματίας έδωσε κάποια δωρεάν στις καλύτερες πελάτισσές της και ψέκασε με αυτό τα δοκιμαστήρια. Et voila!, το άρωμα έγινε πολυπόθητο από όλες, από τις πρώτες κιόλας μέρες της κυκλοφορίας του, την Πέμπτη μέρα του Πέμπτου μήνα (05/05/1921). 
Πρόσωπα του αρώματος έχουν γίνει πολλές εικονικές γυναίκες όπως οι Catherine Deneuve και Nicole Kidman με 2 μικρές διαφημίσεις-ταινίες, η Audrey Tautou και πρόσφατα και ένας άντρας σύμβολο: o Brad Pitt. Πιο πολύ απ’ όλους, όμως, η Marilyn Monroe είναι αυτή που έχει ταυτίσει το όνομά της με το άρωμα όταν, στην ερώτηση ‘’Τι φοράς το βράδυ στο κρεβάτι?’’, αυτή έδωσε τη θρυλική απάντηση ‘’Λίγες σταγόνες Νο 5, φυσικά!’’.
"A woman's perfume with a woman's scent'', είχε πει η θεά για το άρωμα. Όποιο και να είναι το δικό σας, νομίζω πως είναι όμορφο όλοι να έχουμε την δική μας μυρωδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου